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 Vertical Group                         30/04/ 2010 
 Horizontal Committee             13/09/2011 
 Standing Committee                  

Question related to:  Cleat height EN ISO 20344/5/6/7 Other:   

Annex:   Article:  Clause:   

Key words: 

Cleat Height 

 

EN ISO 20345:2004 
Point 6.4.3 Cleat height 
“ When tested in accordance with the method described in 6.4.3 the cleated height d2 shall be not less than 2.5 mm. For 
multilayered outsoles the cleat height d2 shall be not less than 2.5 mm and for all-rubber and all-polymeric footwear the 
cleatd height d2 shall be not less than 4 mm” 
 
When an outsole has 1 big cleated (>4mm height) in some areas and small cleats (< 2.5mm height) in others, how should be 
consider: - uncleated outsole  or  - cleated outsole? 
 
 
Solution: 

If when measured in the cleated area (EN ISO 20345: 2004 Clause 6.4.1 / Figure 6) the cleats have the required depth (ie 
either > 2.5 mm or > 4 mm) then the outsole shall be considered as cleated, see below drawing 
 

 

                                      

Sent to:    members of the VG        other(s) VG        HC (2)        TC (3)        SC (4)         other (5) 

  
 

(1) Essential safety requirement (3) CEN/TC 161/WG1&2 (Secretary & Chairman) (5) To be specified 
(2) HC = horizontal committee (4) EEC Standing Committee 89/392 


